BNR: Noi prevederi privind efectuarea operațiunilor valutare

CECCAR
Conf. univ. dr. Marcel VULPOI, expert contabil
reprezentantul CECCAR în VAT Expert Group

Regulamentul Băncii Naționale a României nr. 4/2005 privind regimul valutar a fost modificat recent, printr-un act normativ emis de banca centrală și publicat în Monitorul Oficial nr. 711 din 7 august 2020. Regulamentul nr. 7/2020 al BNR aduce modificări și completări normelor BNR privind operațiunile valutare, pe care le vom prezenta în cele ce urmează.

Principalele modificări:

1. Sunt menționate, fără a avea caracter limitativ, operațiunile între rezidenți care pot fi efectuate în mod liber, fie în moneda națională, fie în valută. Astfel de operațiuni sunt:

 

    • fluxuri financiare generate de acordarea de credite;

 

    • constituirea de depozite;

 

    • tranzacțiile cu titluri de valoare;

 

  • repartizarea de dividende.

Rămân în continuare în vigoare reglementările BNR privind operațiunile care se pot efectua între rezidenți numai în moneda națională:

    • plățile, încasările, transferurile și orice alte asemenea operațiuni care decurg din vânzări de bunuri și prestări de servicii, indiferent de raportul juridic care le reglementează, cu excepția operațiunilor prevăzute în anexa nr. 2 Categorii de rezidenți care pot efectua operațiuni în valută, care se pot efectua și în valută;

 

  • plățile, încasările, transferurile și orice alte asemenea operațiuni între rezidenți care decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic care le reglementează.

Citiți mai multe în CECCAR Business Magazine.

bnr-noi-prevederiprivind-efectuarea-operatiunilor-valutare-a6639-300×182

Leave your comment