Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 8 februarie 2021

Europarlamentarii din cadrul Comisiei pentru Afaceri Economice și Monetare susțin DAC 7

La 4 februarie a.c., eurodeputații din cadrul Comisiei ECON au adoptat cu o majoritate largă proiectul de raport referitor la revizuirea Directivei privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (DAC 7), propusă de Comisia Europeană. Proiectul de raport întocmit de raportorul Sven Giegold (Partidul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Germania) susține obiectivul general al DAC 7: un schimb automat de informații între autoritățile fiscale din UE cu privire la veniturile obținute de vânzătorii sau furnizorii de servicii care operează pe platforme digitale. Proiectul respectiv sugerează introducerea unui sistem armonizat de sancțiuni împotriva platformelor care nu se conformează noilor dispoziții.

SUA se implică din nou în negocierile privind reforma fiscală internațională

Potrivit mai multor surse media, noul secretar al trezoreriei SUA, Janet Yellen, i-a confirmat ministrului de finanțe francez, Bruno Le Maire, faptul că Statele Unite ale Americii sunt pregătite să negocieze un acord în privința reformei fiscale internaționale, discutată la nivelul OCDE/G20. Administrația Biden va pune capăt impasului în care au ajuns negocierile din luna iunie a anului 2020. Între timp, Comisia Europeană lucrează la o posibilă propunere pentru o taxă digitală europeană care, potrivit unor informații neoficiale, ar trebui să difere de cea lansată în 2018. Propunerea s-ar baza pe activitatea de până acum de la nivelul OCDE, iar obiectivul acesteia ar fi colectarea veniturilor generate prin intermediul platformelor digitale începând cu anul 2023.

Consultarea publică a Comisiei Europene referitoare la revizuirea normelor fiscale privind alcoolul și tutunul cumpărate în străinătate

La 29 ianuarie a.c., Comisia Europeană a lansat o consultare publică referitoare la revizuirea normelor privind alcoolul și tutunul cumpărate în străinătate de către persoanele fizice (termenul-limită de formulare a observațiilor este 23 aprilie 2021). Potrivit normelor fiscale actuale, accizele pe alcoolul și tutunul cumpărate de o persoană fizică pentru uz propriu și transportate într-o altă țară a UE se plătesc doar în țara în care au fost achiziționate bunurile. Această regulă se aplică chiar dacă persoanele fizice transportă aceste bunuri într-un alt stat membru. Comisia intenționează să revizuiască aceste norme pentru a asigura faptul că acestea rămân adecvate scopului de a echilibra obiectivele privind veniturile publice și protecția sănătății, acest lucru fiind deosebit de important în contextul Planului european de acțiune împotriva cancerului.

Comisia ECON adoptă o opinie cu privire la viitoarele relații cu Marea Britanie

La 1 februarie a.c., Comisia ECON din cadrul Parlamentului European a adoptat o opinie cu privire la acordul comercial și de cooperare între Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Această opinie invită statele membre UE să integreze la nivel național angajamente solide, inclusiv angajamente privind transparența fiscală și financiară, care să asigure prevenirea fraudei și evaziunii fiscale și a planificării fiscale agresive, mai ales în relația cu jurisdicțiile fiscale diferite din Marea Britanie și din teritoriile acesteia de peste mări, pentru a asigura un mediu concurențial echitabil. Totodată, în opinia respectivă este menționat regretul europarlamentarilor cu privire la absența anumitor măsuri fiscale, inclusiv a unei clauze privind menținerea nivelului de protecție în domeniul impozitării corporative, din mecanismele de soluționare a disputelor sau din mecanismele de reechilibrare. Europarlamentarii și-au exprimat din nou preocuparea față de impactul legislațiilor diferite asupra impozitării veniturilor corporative și asupra transparenței fiscale.

(Copyright foto: ETAF)

etaf